Correlation of Recruitment and Selection of Human Resources and the Performance of Small and Medium Enterprises - Klepić, Iva (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Človeški viri so najpomembnejši vir podjetij, kar še posebej velja za majhna in srednje velika podjetja (MSP), v katerih ti zaradi njihove edinstvenosti ustvarjajo podjetniške konkurenčne prednosti. Človeški viri upravljajo druge vire in so odgovorni za učinkovitost in uspeh organizacije. Ključni cilj te raziskave je določiti, ali in do kolikšne mere sta zaposlovanje in izbira človeških virov v soodvisnosti z uspešnostjo MSP. Raziskavo smo izvedli v MSP v regiji Hercegovine Federacije Bosne in Hercegovine aprila 2019. Za anketiranje smo oblikovali izvirni vprašalnik, s katerim smo zbirali mnenja vrhnjih menedžerjev o zaposlovanju in izbiri človeških virov, kot tudi t. i. Balanced Scorecard model štirih vidikov uspešnosti podjetja. Za analizo smo uporabili SPSS 20.0. Opisne mere, ki smo jih uporabili v analizi podatkov, obsegajo povprečje, standardni odklon in modus. Za preverjanje normalnosti porazdelitve smo uporabili Kolmogorov-Smirnov test. Za preverjanje korelacije spremenljivk in določitev značilnosti razlik smo uporabili Pearsonov koeficient korelacije in t-test za neodvisne vzorce. Raven značilnosti je bila nastavljena na p = 0,05. Rezultati raziskave so pokazali korelacijo med analiziranimi spremenljivkami in soodvisnost med zaposlovanjem in izbiro človeških virov ter uspešnostjo MSP z vseh štirih vidikov. Omejitev raziskave je velikost vzorca ter metoda vzorčenja. Rezultate je mogoče uporabiti pri upravljanju človeških virov v MSP.
Keywords: upravljanje človeških virov; zaposlovanje; izbira; majhna in srednje velika podjetja