Traditional Procurement versus Public-Private Partnership: A Comparison and Synergies with Focus on Cross-Border Contracts - Štěrbová, Ludmila; Halík, Jaroslav; Neumannová, Pavla (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Vladne nabave so pomemben del svetovnega gospodarstva. Prodajanje javnemu sektorju je ključna poslovna dejavnost za nekatere industrije ali ponudnike storitev. Privlačnost segmenta javnih naročil izražajo tudi varnost plačil in velike količine dobav. Z globalizacijo kot svetovnim pojavom podjetja ne računajo samo na domače institucije; vstopajo lahko tudi na mednarodne trge B2G. Vendar pa je zmožnost zasebnih podjetij, da poslujejo s tujimi vladami, omejena z raznovrstno nacionalno zakonodajo, saj vlade uvajajo regulative javnih naročil glede na njihove nacionalne interese. V tem članku avtorji analizirajo dva ključna tipa javnih naročil – tradicionalnega in javno-zasebno partnerstvo, z vidikov nedavnih razvojnih trendov, mednarodnega regulativnega okvira ter priložnosti in ovir za vstop evropskih podjetij. Ključni cilj prispevka je definirati ključne razlike in mogoče sinergije tradicionalnih javnih naročil in javno-zasebnega partnerstva z osredotočanjem na čezmejne pogodbe. Ta članek je mogoče obravnavati kot uporabnega za podjetja, akademsko skupnost, kot tudi za javni sektor.
Keywords: javna naročila; javno-zasebno partnerstvo; čezmejne pogodbe; čezmejni razpisi