Regional Differences in the Conditions of Technological Progress in Europe - Csugány, Julianna; Tánczos, Tamás (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Prostorska struktura sveta je neenakomerna, središča in obrobja se izmenjavajo. Obstajajo znatne družbene in razvojne razlike med državami v svetu ter tudi neenakomeren razvoj znotraj držav. Ključni namen regionalne politike je zmanjšati prostorske neenakosti med razvitimi in nerazvitimi območji. Danes, v obdobju četrte industrijske revolucije, tehnološki napredek ustvarja možnosti, da regije v razvoju nadoknadijo zaostanek, ker nove tehnologije zahtevajo nove veščine, ki so manj odvisne od posedovanja faktorjev držav. Večina gospodarstev je nezmožnih ustvarjati nove tehnologije, ker nimajo primernih virov ali njihovo institucionalno okolje ni naklonjeno novostim. Kljub temu pa je v teh državah s sprejemanjem in učinkovito uporabo novih tehnologij mogoče spremljati tehnološki razvoj. Cilj te raziskave je ponazoriti regionalne razlike v pogojih tehnološkega napredka v Evropi z uporabo multivariatnih statističnih metod. Temelječa na Indeksu evropske regionalne konkurenčnosti, poskuša odgovoriti na raziskovalno vprašanje, ali so nove tehnologije zmožne zmanjšati prostorske razlike. Primerjamo evropske regije na področju inoviranja, da bi izpostavili kritična področja, ki lahko spodbudijo ali preprečijo zmanjšanje neenakosti.
Keywords: regionalne razlike v Evropi; tehnološki napredek; inovacijski vodje; inovacijski sledilci