Competency Management, Coordination and Responsibility in Slovenia - Zupančič, Magda (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Namen članka je izpostaviti pomen vlaganja v kompetentnost. Ugotavljanje ravni kompetentnosti mora soditi med strateške cilje družbeno odgovorne družbe. Ustrezne kompetence predstavljajo predpogoj delujočega trga dela v času digitalizacije in tehnoloških sprememb, predpogoj za uspešnost gospodarstva ter za produktivne in aktivne posameznike skozi celoten življenjski cikel. Ustrezne veščine in kompetence morajo ustrezati potrebam trga dela in zahtevam gospodarstva. Raziskava se navezuje na praktične pomanjkljivosti neučinkovitega upravljanja kompetenc v Sloveniji in na njene posledice. Uporabljena metodologija združuje preučitev teoretičnih modelov in okvira veščin v izbranih državah z izbranimi politikami.Ugotovitve potrjujejo, da izobraževalne poti v Sloveniji niso usklajene z zahtevami gospodarstva. Kompetence ne ustrezajo dejanskim prednostnim nalogam industrijske politike. Članek opiše aktualnost politike kompetentnosti v Sloveniji in razkorake v upravljanju v primerjavi z državami EU in OECD. Osredotoča se na predvidene izzive glede veščin in na potrebe po napovedovanju veščin. Članek predlaga rešitve in politike za boljše usklajevanje veščin in za nadaljnja razmišljanja o uspešnejšem usklajevanju in upravljanju med izobraževalnimi politikami ter zahtevami kompetentnosti v gospodarstvu. Omejitev raziskave predstavlja raznolikost politik v državah, kar predstavlja oviro prenosljivosti dobrih praks. Kljub temu se članek dotika izzivov veščin in kompetenc, ki so skupne večini držav in zahtevajo ustrezno ukrepanje.
Keywords: kompetence; neusklajenost veščin; razkorak med veščinami; industrijska politika; napovedovanje