Factors Affecting Career Choice of Business Students in the Senior High Schools: A Study of Selected Schools in the Cape Coast Metropolis - Archison Duku, John; Bosu, Leticia; Ekow Ansah, Dominic; Achiaa Agyapong, Abigail; Afia Bafowaah, Abigail; Kobina Drokow, Ebenezer; Arboh, Francisca (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Dejavniki, ki vplivajo na to, da dijaki srednjih poslovnih šol izberejo kariero v računovodstvu in dejavniki, ki vplivajo na to, da se dijaki srednjih poslovnih šol ne odločijo za kariero v računovodstvu, ostajajo nejasni. Z uporabo programa SPSS smo analizirali podatke s štirih naključno izbranih srednjih šol v osrednji regiji Gane, pridobljene s pomočjo vprašalnikov. Ta prispevek raziskuje vplive zaposlitvenih možnosti, osebnih zanimanj, družine, družbenega statusa, vrstnikov, pričakovanj glede plače, šibkega znanja matematike, trajanja usposabljanja za računovodjo in stresa, ki je prisoten v računovodskem poklicu ter razkriva učinke omenjenih vplivnih dejavnikov. Čeprav je bilo ugotovljeno, da imajo tudi drugi dejavniki bist- ven vpliv, rezultati jasno kažejo, da dejavnika ‘visoka pričakovanja glede plače’ in ‘zaposlitvene možnosti’ najbolj vplivata na to, da se dijaki srednjih poslovnih šol odločijo za kariero v računovodstvu ali ne. Ti rezultati bi lahko služili kot refer- enca za reforme izobraževanja in karierno svetovanje.
Keywords: dijaki srednjih poslovnih šol; izbira kariere; vplivni dejavniki