Shopping Center Industry Internationalization with a Focus on Key Resources and Direct Investment: The Case of a Chilean Company in Mexico - Riquelme, Humberto; Bobek, Vito; Horvat, Tatjana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Zadnja leta panoga nakupovalnih središč beleži konstantno rast v Latinski Ameriki. Številne države, npr. Čile, Mehika in Brazilija, so vodilne v tej regiji. Številni projekti so še v fazi razvoja in portfelji različnih podjetij se spogledujejo z medn- arodno širitvijo. Namen tega prispevka je določiti najbolj priporočljive vstopne strategije za države Latinske Amerike in osnovne vire ter zmogljivosti, ki jih potrebuje podjetje, ki ima v lasti nakupovalno središče, da bi povečalo svoje možnosti uspeha znotraj panoge. Zato smo analizirali različne dejavnike, ki vplivajo na delovanje te panoge, npr. politični, gospo- darski in družbeni dejavniki, da bi pripravili splošen pregled najpomembnejših subjektov v tej panogi. V ta namen smo uporabili primarne in sekundarne podatke, pridobljene s pomočjo pregleda literature in empirične kvalitativne študije, pridobili informacije o čilskem nepremičninskem podjetju in intervjuvali vodilne menedžerje. S pomočjo rezultatov smo pripravili predlog strategije vstopa na mehiški trg in določili najpomembnejša nakupovalna središča v državi, glavne akterje in najboljše možnosti za vstop.
Keywords: nakupovalno središče; viri in zmogljivosti; vstopne strategije; nastajajoči trgi; Čile; Mehika