Elderly Population and Labour Market Stabilization in Europe - The Case of Slovenia - Ovin, Rasto; Divjak, Marko; Maček, Anita (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Rastoči deleži upokojenega prebivalstva v Evropi slabšajo bilanco socialnih stroškov, saj družbeni konsenz na našem kontinentu temelji na obsežnih transferjih temu delu prebivalstva. V primerjavi z ostalim svetom, kjer EU prispeva približno četrtino svetovnega BDP in dosega polovico socialnih transferjev, takšen model ne more biti ekonomsko vzdržen. Doslej prevladujoči model pomlajanja trga dela s pomočjo migracij se je pokazal kot nevzdržen iz številnih razlogov. Tako pa je tudi s perspektive hitrih tehnoloških sprememb. Sedanja realna politika trga dela temelji na polnjenju trga dela z nižje plačanimi delavci iz tujine, kar le podaljšuje čas, ko bo moralo priti do velikih sprememb v strukturi trga dela. Prispevek izhaja iz primera Slovenije in raziskuje vzroke za slabšo participacijo starejše delovne sile na slovenskem trgu dela. Na temelju podatkov in rezultatov razpoložljivih študij avtorji poskušajo opredeliti razloge za relativno slabe rezultate pri zagotavljanju trajajoče aktivnosti starejše populacije na trgu dela.
Keywords: gospodarska dejavnost starejše populacije; trg dela; HRM vrzel v Sloveniji