Organizational Factors of Innovativeness in Serbian Enterprises - Pitić, Goran; Vučković, Aleksandar (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Ta članek analizira korelacije med več organizacijskimi značilnostmi in inovacijami proizvodov/procesov. Uporabili smo podatke Enterprise Survey Svetovne banke o 339 malih, srednjih in velikih podjetij iz različnih industrijskih panog. Mnogi analizirani dejavniki v tej študiji so konsistentni s teoretičnimi dognanji iz literature na tem področju in se nanašajo na organizacijsko zrelost. Tudi dejavniki kot npr. velikost podjetja in industrijska panoga, ki ji podjetje pripada, so bili analizirani. Za preverjanje korelacij smo uporabili Hi-kvadrat test in Cramerjev V test. Analiza je pokazala korelacije med inovativnostjo in mnogimi organizacijskimi značilnostmi. V nekaterih primerih, v nasprotju s teoretičnimi dognanji, pa korelacije niso bile potrjene. Ugotovili smo, da na uvedbo novih proizvodov in/ali procesov v podjetje vplivajo oblikovana poslovna strategija, proizvodni cilji, število opazovanih kazalnikov uspešnosti, vzpostavitev sistema upravljanja kakovosti, programi usposabljanja za zaposlene s polnim delovnim časom, enostavnost doseganja proizvodnih ciljev podjetja, raven ozaveščenosti menedžmenta in zaposlenih o proizvodnih ciljih podjetja, poraba za aktivnosti raziskav in razvoja v podjetju in za pridobitev znanja iz okolja podjetja, način promocije zaposlenih, ki niso menedžerji, časovno obdobje proizvodnih ciljev podjetja, velikost podjetja in ključni trg.
Keywords: inovativnost; korporativno podjetništvo; korelacijska analiza; organizacijske značilnosti; Srbija