The Use of Statistical Methods in Croatian Enterprises During the Early Stages of COVID-19 - Žmuk, Berislav (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Ustrezna uporaba statističnih metod v podjetjih bi morala igrati pomembno vlogo v procesih poslovnega odločanja. Vendar pa se hrvaška podjetja statističnim metodam do določene mere še vedno upirajo. Novi izzivi, ki jih je prinesla pandemija covida-19, so poudarili pomen izvajanja statističnih analiz kot podpore pri sprejemanju poslovnih odločitev. Za preučitev stanja in odnosa podjetij do uporabe statističnih metod je bila izvedena primarna raziskava v obliki spletne raziskave na vzorcu 768 hrvaških podjetij. Ugotovili smo, da jih 40 % pri svojem poslovanju uporablja statistične metode. Raziskava je pokazala raven uporabe statističnih metod v hrvaških podjetjih in hkrati predstavila statistične metode, ki so v hrvaških podjetjih zaželene in kdo je najbolj odgovoren za njihovo uporabo. Analizirali smo vzroke za uporabo statističnih metod in glavne ovire, ki preprečujejo njihovo intenzivnejšo uporabo. Rezultati so predstavljeni in obravnavani na splošni ravni in ob upoštevanju velikosti podjetij.
Keywords: hrvaška podjetja; uporaba statističnih metod; stratifikacija; spletna raziskava; COVID-19