An Economy’s Emergent Properties and How Micro Agents with Inconsistent or Conflicting Interests Are Holistically Organized into Macro Entities - Forrest, Jeffrey Yi-Lin; Gong, Zaiwu; Köse, Erkan; D. Galbraith, Diane; A. Arık, Oğuzhan (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Obstoječa literatura navaja, da računalniške simulacije lahko razkrijejo, kako značilnosti posameznikov na mikro ravni povzročajo pojav sistemske celote na makro ravni. Ta študija želi vzpostaviti to pomembno simulacijsko opazovanje kot teoretični rezultat s trdnimi temelji. Poleg tega, da obravnavamo, kdaj lahko celostni pojavi naravno izhajajo iz značilnosti mikro nivoja, ta študija raziskuje, kako in zakaj se zdi, da se številni subjekti na makro ravni odzivajo na tržne klice z organskim zbiranjem agentov na mikro ravni v enotno usmerjene operativne celote, čeprav imajo ti agenti nedosledne ali celo nasprotujoče si interese. Ta študija razvija zaključke, ki temeljijo na rezultatih sistemske znanosti, in določajo zadosten pogoj, pod katerimi lahko lastnosti agentov na mikro ravni naravno vodijo do pojava lastnosti makro nivoja sistemske celote, čeprav so prve heterogene in se obnašajo nepredvideno ter nekoordinirano. Ta študija predlaga, da se vsak teoretični rezultat ekonomije ukorenini na osnovnih dejstvih osebnih sistemov prepričanj in vrednot ter razširja metode omrežij in računalniških simulacij na metode sistemske znanosti. Pojasnjuje, kdaj makro družbenoekonomski pojavi nastanejo zaradi nepredvidenih in nekoordiniranih dejanj ter interakcij ljudji na mikroekonomski ravni. Ponuja splošnejši pristop za oblikovanje zanesljivih zaključkov kot tisti, ki jih opazimo pri računalniških simulacijah. Dodatno določa pogoje, kdaj se lahko gospodarski subjekti na makro ravni odzivajo na tržne pozive, in kako se lahko posamezniki na mikro ravni z nepredvidenimi ali celo nasprotujočimi si interesi organsko združijo v operativne poslovne organizacije.
Keywords: konkurenca; nastanek; celostni pojavi; tržni signal; sistem; vrednost; jojo model