Scientific Impact of Central and Eastern European Higher Education Lecturers - Sajter, Domagoj (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Namen te študije je pridobiti in analizirati podatke o visokošolskih predavateljih na 16 največjih ekonomskih fakultetah v državni lasti v sedmih državah Srednje in Vzhodne Evrope (Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija), o njihovem znanstvenem vplivu in dosegu. Izvedena je bila analiza njihovih raziskovalnih področij in scientometrija (citati, h-indeksi), pri čemer je predstavljena skupna razvrstitev. Podatki so bili zbrani iz Google Scholar, Web of Science in Scopus z uporabo lastniških specializiranih spletnih pajkov ("botov"). Razlike med državami in med fakultetami so velike, institucije pa bi morale upoštevati dobre prakse iz Slovenije, saj so se fakultete iz te države uvrstile najvišje. Vpogledi so pomembni za ocenjevanje znanstvenega napredka, mobilnosti in sodelovanja, zahtev po nagrajevanju in napredovanju, akreditacije, financiranje projektov in ustanov ter napredovanje predavateljev v visokem šolstvu.
Keywords: Srednja in Vzhodna Evropa; ekonomisti; ekonomska fakulteta; scientometrija; h-indeks; citati