The Effect of Stock Market Listing on Real Earnings Management: Evidence From Algerian Companies - Kimouche, Bilal (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Namen tega članka je raziskati učinek kotacije na borzi v Alžiru na upravljanje realnih dohodkov. V študijo je bilo vključenih 14 nefinančnih podjetij, ki niso kotirala na borzi v obdobju med letoma 2015 in 2019, in 6 nefinančnih podjetij, ki so kotirala na borzi v obdobju med letoma 2010 in 2019. Zaradi majhnega števila podjetij, ki kotirajo na borzi v Alžiru, smo za podjetja, ki so kotirala na borzi, podaljšali obdobje študije, da smo lahko prišli do zadostnega števila spoznanj. Merjenje upravljanja realnih dohodkov temelji na modelu nenormalnih denarnih tokov iz poslovanja (Roychowdhury, 2006), medtem ko preverjanje hipoteze temelji na modelu večkratne linearne regresije. Rezultati kažejo, da velikost podjetja in narava računovodskega izkaza (konsolidacija) ne vplivata na upravljanje realnih dohodkov v alžirskih podjetjih. Rezultati niso skladni z našo hipotezo o pozitivnem učinku kotacije na borzi na upravljanje realnih dohodkov. Empirični dokazi kažejo, da kotacija na borzi v Alžiru negativno vpliva na upravljanje realnih dohodkov v alžirskih podjetjih. To je lahko posledica nadzora s strani revizorjev in regulatorjev, saj je število podjetij enostavno nadzorovati, kar zmanjšuje možnost za alžirska podjetja, da se zanesejo na upravljanje realnih dohodkov v skladu z oportunističnim ali informacijskim pogledom.
Keywords: upravljanje realnih dohodkov; kotacija na borzi; velikost podjetja; konsolidacija; alžirska podjetja