Analysis of the Attitude of Hungarian HR Professionals to Artificial Intelligence - Karacsony, Peter (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Upravljanje človeških virov (HRM) je ena najpomembnejših temeljnih dejavnosti organizacije. S širjenjem novih tehnologij in programskih aplikacij se je treba zavedati, da mora tudi upravljanje človeških virov postati zrelejše in v ta namen uporabljati nove tehnološke smernice. Umetna inteligenca (UI) je eden od takšnih obetavnih tehnoloških trendov, ki bo verjetno spremenil obstoječe metode upravljanja človeških virov. Ta članek preučuje stališča, ki jih umetna inteligenca vzbuja med kadrovskimi strokovnjaki iz prakse, in ocenjuje možnosti za praktično uporabo teh tehnologij. Raziskava v obliki vprašalnika je bila izvedena med madžarskimi strokovnjaki za kadre, kar je omogočilo zbiranje podatkov iz prve roke. Raziskava je bila izvedena pozimi leta 2021 z uporabo postopka vzorčenja po metodi snežne kepe. Vprašalnik je vseboval predvsem vprašanja z Likertovo lestvico. Rezultati raziskave kažejo, da imajo udeleženci raziskave glede umetne inteligence mešane občutke. Anketiranci so se večinoma strinjali, da so orodja, ki jih zagotavlja UI, učinkovita, in da njihova uporaba pomaga pri upravljanju človeških virov. Glavna omejitev raziskave je, da je omejena le na eno državo, saj je bilo zaradi pandemije COVID-19 težko najti in vključiti anketirance v raziskavo.
Keywords: odnos; umetna inteligenca; upravljanje človeških virov; strojno učenje; madžarska podjetja