Document Management System – A Way to Digital Transformation - Jordan, Sandra; Sternad Zabukovšek, Simona; Šišovska Klančnik, Irena (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Ena ključnih dejavnosti vsakega podjetja je upravljanje z dokumenti, ki nastajajo vsakodnevno. Klasično upravljanje z dokumenti ne more slediti potrebam trga, če želimo imeti agilno in sodobno podjetje. Zato morajo podjetja zaposlenim ponuditi rešitev, ki jim bo omogočala skrbno shranjevanje in arhiviranje dokumentacije, hkrati pa jim bo dala dovolj časa za opravljanje njihovih tekočih dnevnih nalog. Elektronsko upravljanje dokumentov ne vpliva le na potek dela v podjetjih, varčevanje in prilagajanje potrebam trga, vpliva tudi na digitalno preobrazbo podjetja. Po drugi strani pa lahko rečemo, da vpliva tudi na okolje. Vpliv proizvodnje papirja in uporabe papirja v vsakodnevnem poslovanju je v preteklih letih močno obremenil okolje in skrajni čas je, da nekaj naredimo na tem področju. Uvedba informacijskega sistema za upravljanje z dokumenti (DMS) je zato skorajda nujna v vsakem podjetju in vsekakor korak v pravo smer tudi za okolje, saj tako podjetja digitalizirajo svoje poslovne procese in postanejo konkurenčna na trgu. Namen prispevka je predstaviti proces, uvedbo ter prednosti in slabosti upravljanja DMS kot del digitalne preobrazbe ter analizirati prihodnje trende in napovedi na tem področju. Za boljše razumevanje vključujemo tudi nekaj primerov uvedb DMS v slovenska podjetja.
Keywords: upravljanje dokumentnih sistemov (DMS); kritični dejavniki uspeha (KDU); uvedba dokumentnih sistemov; digitalna preobrazba; digitalizacija