Government Expenditure and Economic Growth in Euro Area Countries - Cenc, Helena (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
V tem članku preučujemo vpliv vladnih izdatkov na gospodarsko rast. Pregled empirične literature kaže, da v večini primerov obstaja negativna povezava med javnimi izdatki in gospodarsko rastjo. Naša raziskava temelji na podatkih držav evro območja v obdobje med 1995 in 2020 z uporabo ekonometrične analize panelnih podatkov. Glavni namen je ugotoviti, ali vladi izdatki vplivajo na gospodarsko rast, in če da, kako. Na podlagi ocene našega ekonometričnega modela panelnih podatkov ugotavljamo, da imajo vladni izdatki izraženi v deležu BDP negativen vpliv na gospodarsko rast, natančneje, če se delež vladnih izdatkov v BDP poveča za 1 %, se bo gospodarska rast zmanjšala za 0,509 %. Negativna povezava je statistično značilna tako za celoten panel kot tudi za vsako izmed posameznih držav.
Keywords: vladni izdatki; gospodarska rast; evro področje; panelni podatki