Model mednarodnega razvojnega sodelovanja: primer Slovenije - Rogelj, Janez; Bojnec, Štefan; Logožar, Klavdij (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Razvojna pomoč, eden najpomembnejših mehanizmov za prerazporeditev svetovnega bogastva, predstavlja finančne tokove, katerih glavni cilj je gospodarska rast in izboljšanje socialnih razmer. V zadnjem času je mednarodno razvojno sodelovanje v procesu sprememb, ki zahtevajo vključevanje novih akterjev, uporabo novih instrumentov in širitev področij delovanja. V avtorji predstavljajo slovenski model mednarodnega razvojnega sodelovanja, pri čemer poudarjajo merila za odločanje o usmeritvi razvojnega sodelovanja. Merila so jasen interes države upravičenke, vsebinska prednostna področja in geografska prednostna območja. Avtorji obravnavajo tudi aktivno sodelovanje Slovenije pri mednarodnem razvojnem sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov za industrijski razvoj. Posebna pozornost je namenjena trem uspešnim razvojnim projektom v Afriki, ki jih je v zadnjem času financirala Republika Slovenija. Vsi trije izbrani projekti temeljijo na načelih trajnostnega razvoja in so bili izvedeni v Keniji, Tanzaniji in Ugandi.