FDI and Economic Growth: A new Look from the Sectoral Perspective - Šimić, Vladimir; Malešević-Perović, Lena (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Ta članek raziskuje vpliv neposrednih tujih naložb na gospodarsko rast na vzorcu desetih nekdanjih socialističnih evropskih in azijskih držav. Medtem ko je bila povezava med neposrednimi tujimi naložbami in gospodarsko rastjo obsežno raziskana v empirični literaturi, ta članek prispeva k tej literaturi z ekonometričnim raziskovanjem učinkov priliva neposrednih tujih naložb v posamezne sektorje z uporabo tehnik ocenjevanja panelnih podatkov. Poleg potrditve pozitivnega vpliva skupnih prilivov neposrednih tujih naložb na rast je z uporabo podatkovne baze neposrednih tujih naložb WiiW (Dunajski inštitut za mednarodne ekonomske študije), ki razčlenjuje podatke o neposrednih tujih naložbah po različnih panogah, v članku ugotovljen pomemben vpliv prilivov neposrednih tujih naložb v predelovalni industriji na gospodarsko rast, medtem ko so prilivi neposrednih tujih naložb v drugih sektorjih le občasno statistično značilni. Ta ugotovitev služi kot podlaga za nadaljnje raziskovanje posameznih podsektorjev (dvočrkovna klasifikacija NACE) v predelovalnih dejavnostih, empirična raziskava pa ugotavlja, da vsi prilivi neposrednih tujih naložb v predelovalnih dejavnostih ne povečujejo gospodarske rasti.