Some Aspects of Housing in Slovenia - Božin, Andrej; Grudnik Tominc, Blaž (Naše gospodarstvo/Our economy, 2012)
Z vidika zagotavljanja ponudbe stanovanj je stanovanjska politika neločljivo povezana z gradbeništvom, ki je pomembna gospodarska panoga. V Sloveniji je gradbeništvo največji razcvet doživelo leta 2008, gospodarska kriza pa ga je prizadela bolj kot v povprečju preostalo gospodarstvo. Gradnja, vzdrževanje stanovanj in bivanje v njih prinašajo tudi številne negativne vplive na okolje. V skladu s smernicami EU je Slovenija v Nacionalnem akcijskem načrtu za energetsko učinkovitost za obdobje 2008–2016 kot svoje cilje opredelila pred- vsem spodbujanje izboljšanja energijske učinkovitosti stavb ter spodbujanje tehnološkega razvoja na področju materialov, stavbnega pohištva, energetskih tehnologij idr. Za Slovenijo je značilen visok delež lastniško zasedenih stanovanj, kar ima več negativnih posledic. Ta značilnost je tudi eden izmed pomembnih razlogov za nizko mobilnost ljudi, kar negativno vpliva tudi na trg delovne sile. Ukrepi stanovanjske politike v Sloveniji, ki so že od ustanovitve Stanovanjskega sklada RS deležni veliko kritike, so v preteklosti vodili zlasti v podporo povpraševanju po stanovanjih in s tem posledično do cenovne precenjenosti stanovanjskih enot. Stanovanjska politika bi se zato morala osredotočiti na uravnovešenje ponudbe in povpraševanja po stanovanjih ob hkratni usmerjenosti v trajnostno in energetsko učinkovito gradnjo. Kot eno izmed možnosti predlagamo usklajeno delovanje občin z urejanjem komunalno opremljenih parcel ob pomoči sredstev iz evropskih strukturnih skladov ter skla- dov, ki bodo spodbujali trajnostno usmerjeno gradnjo.