The Meaning and Factors of Efficient Tax Debt Collection - Lešnik, Tomaž; Kračun, Davorin; Jagrič, Timotej (Naše gospodarstvo/Our economy, 2013)
V prispevku obravnavamo problematiko pobiranja davčnih dolgov, pri čemer se osredotočamo na pomen učinkovitosti davčne izterjave v širšem kontekstu realizacije javnofinančnih prihodkov in na dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost davčne izterjave. V empiričnem delu prispevka je testiran preprost ekonometrični model, s katerim na primeru Slovenije ugotavljamo pomen učinkovite davčne izterjave v povezavi s pobiranjem javnofinančnih prihodkov. Rezultati modela pokažejo, da na pobrane prihodke kot odvisno spremenljivko vpliva makroekonomsko okolje, pobrani prihodki iz preteklega obdobja, kot statistično značilen pa se prav tako iz- kaže delež izterjanega dolga v terjanem dolgu. V razpravi izpostavljamo dejavni- ke, ki vplivajo na učinkovitost davčne izvršbe.