Advantages and Disadvantages of the Single European Patent - Glazer, Klara (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
Evropska unija je februarja 2013 uspešno zaključila več kot tridesetletna pogajanja in uradno podpisala sporazum o uvedbi enotnega evropskega patenta. Sporazum prinaša bolj konkurenčno patentno pravo v primerjavi z ameriškim in japonskim. V dogovoru je predvidena vrsta prednosti, predvsem za mala in srednje velika podjetja. Ključne so: zmanjšanje stroškov za kar 80 %, poenostavitev postopkov in uvedba enotnega patentnega sodišča. Intelektualna lastnina bo z enotnim patentom pridobila pomen. Toda strokovnjaki opozarjajo, da lahko novi patent povzroči nove oblike neželenega vedenja, kot sta izbira najugodnejšega sodišča (ang. forum shopping) in pojav patentnih škratov. V raziskavi želim predstaviti predvsem obe plati, prednosti in slabosti, predvideti, kakšne učinke bodo imele na poslovanje podjetij, zajeti čim širši krog strokovnjakov ter prikazati njihove poglede na tematiko.