E-business in Micro Companies: Lessons learned - Sternad Zabukovšek , Simona; Šišovska, Irena; Mravljak, Monika; Bobek, Samo (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
E-poslovanje vstopa v svojo zrelo fazo. Področje e-poslovanja v velikih podjetjih je bilo raziskano v številnih raziskavah, po drugi strani pa je zelo malo raziskav, ki obravnavajo njegovo delovanje v malih, srednje velikih in mikro podjetjih. Mikro podjetja so skupaj z malimi in srednje velikimi podjetji zelo pomemben del nacionalnih gospodarstev v svetu in imajo tudi osrednji pomen za razvoj strategij Evropske unije. Znano je, da so koncepti e-poslovanja v informacijski družbi vodilo za razvoj poslovnih modelov, vse bolj pa se pojavljajo tudi modeli e-poslovanja. V bistvu je razumevanje uporabe e-poslovanja v mikro podjetjih ključnega pomena za njihov uspeh. Glavni namen prispevka je raziskati intenzivnost uporabe e-poslovanja, njegove prednosti in slabosti, največje težave pri implementaciji/vzdrževanju ter odnos do trendov v e-poslovanju v mikro podjetjih. V glavnem delu prispevka bodo predstavljene ugotovitve na podlagi raziskave, ki je bila izvedena v mikro podjetjih. Podatki so bili zbrani z elektronskim vprašalnikom, rezultati pa izračunani s programom SPSS. Raziskava je potrdila, da se e-poslovanje v mikro podjetjih najpogosteje uporablja v povezavi z e-bančništvom, zelo pomembno pa postaja tudi e-poslovanje z vlado (Business to Government – B2G).