Analyzing Hotel Innovation Behavior in the Balaton Region of Hungary to Identify Best Practices - Gyurácz-Németh, Petra; Horn, Nikolett; Friedrich, Nóra (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
Cilj te raziskave je proučiti inovativno vedenje hotelov v eni najpomembnejših turističnih regij na Madžarskem. Območje ob Blatnem jezeru je zelo priljubljeno, sezona pa je precej kratka (od sredine junija do 20. avgusta). Glede na število gostov in nočitev je ta regija drugo najbolj obiskano območje na Madžarskem. Tema inovativnosti ima v madžarskem hotelskem sektorju vedno večji pomen, ker je konkurenca zelo huda, zadržati goste in zaposlene pa je lahko velik izziv. Študija vključuje kvalitativno in kvantitativno raziskavo. Cilj kvalitativne raziskave je bil proučiti Hotel Európa Fit****superior kot primer najboljše prakse. Hotel je uvedel t. i. strategijo »inovacije z navdihom« (angl. »innovation by inspiring«) in več vrst inovacij uporabil na zelo priporočljiv način. Na vprašalnik se je odzvalo 52 odstotkov respondentov (28 vodilnih menedžerjev hotelov) iz vzorca (54). Rezultati kažejo, da obstaja močna povezava med tipom hotela in številom inovacij ter med tipom hotela in pogostostjo inovacij.