Assessment of the State of Competition in the Banking Market in the Russian Federation - Rabdanova, Anna; Bulatova, Vera (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
Konkurenca je eden od dejavnikov, ki neposredno vplivajo na razvoj bančnega trga ter na stabilnost bančnega in monetarnega sistema kot celote. V prispevku so opisane značilnosti tržne konkurence, metode analize konkurence med bankami ter analiza sedanjega stanja konkurence na bančnem trgu Ruske federacije. Analizirana sta konkurenca med bankami v Ruski federaciji, pri čemer smo izhajali iz določitve razmerja v koncentraciji za tri najvišje uvrščena podjetja, in Herfindahl-Hirshmanov indeks. Zaključek raziskave vključuje presojo stanja konkurence na bančnem trgu in identificiranje ovir pri vključevanju na trg finančnih storitev.