The Panel VAR Approach to Modelling the Housing Wealth Effect: Evidence from selected European post-transition economies - Čeh Časni, Anita; Dumičić, Ksenija; Tica, Josip (Naše gospodarstvo/Our economy, 2016)
Upoštevaje Friedmanovo hipotezo o permanentnem dohodku in Ando-Modiglianijevo hipotezo o življenjskem ciklu, v članku empirično proučujemo vlogo cen stanovanj in dohodkov pri določanju dinamičnega obnašanja pri potrošnji v izbranih evropskih posttranzicijskih gospodarstvih. Uporabljen je bil vektorski avtoregresijski pristop na podlagi panelnih podatkov od prve četrtine leta 2002 do druge četrtine leta 2012. S spremembami, ki so bile pripoznane z uporabo običajne rekurzivne identifikacijske sheme, smo ugotovili, da je odziv pri osebni potrošnji na spremembo v začetku pozitiven, vendar kratkotrajen.