Changes in Responsibilities and Tasks of Universities in Regional Innovation Ecosystems - Birkner, Zoltán; Máhr, Tivadar; Rodek Berkes, Nora (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Raziskovanje inovacijskega procesa se spreminja, saj postaja poleg predhodnega teritorialnega pristopa (proučevanje držav in najmanj regij) opis inovacijskega sodelovanja v lokalnih območjih vse bolj sprejet. Namesto inovacijske sposobnosti tradicionalnih velikih podjetij se je začelo proučevanje vloge malih in srednje velikih podjetij, nevladnih organizacij, lokalnih vlad, izobraževalnih institucij – še posebej univerz, kar nakazuje razvoj novega inovacijskega sistema. V letu 2015 je bila izvedena študija, v kateri smo se osredotočili na projekt civilnih in korporacijskih odnosov glavne univerze. Poskušali smo določiti nove usmeritve, ki temeljijo na ekonomskem in družbenem sodelovanju, kot tudi poiskati praktično uporabo teoretičnih helixov v teh interakcijah. Prišli smo do zaključka, da univerze niso samo deterministične glede na trojni model helix, temveč imajo tudi ugledno vlogo v ustvarjanju novega inovacijskega ekosistema, še posebej v zelo dobro opredeljenem geografskem območju.