Analysis of Personal Income Taxation Determinants in Croatia in Long Run: Evidence from Cointegration Analysis - Palić, Irena; Dumičić, Ksenija; Grofelnik, Barbara (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Na Hrvaškem je še vedno aktualno vprašanje o odmeri dohodnine. Uporablja se kot pomemben instrument prerazporeditve dohodka. Poleg tega neposredno vpliva na kupno moč delovnega prebivalstva. Od vzpostavitve hrvaškega davčnega sistema so bile pri tej vrsti obdavčitve uvedene številne spremembe. Namen tega prispevka je analizirati možne determinante odmerjanja dohodnine na Hrvaškem. Po kratkem vpogledu v teorijo javnih financ glede dohodnine je pojasnjena struktura dohodnine na Hrvaškem. Empirična analiza determinant odmerjanja dohodnine na Hrvaškem je bila opravljena s pomočjo kointegracijske analize. V tej raziskavi so kot dejavniki dohodnine uporabljene gospodarske razmere, povprečna mesečna plača in število davkoplačevalcev. Kointegracijska analiza se izvaja z uporabo mesečnih podatkov od januarja 2008 do februarja 2016. Rezultati raziskave kažejo na statistično pomemben negativen vpliv gospodarskih razmer in statistično pomemben pozitiven vpliv povprečne mesečne plače in števila davkoplačevalcev na dolgotrajno odmerjanje dohodnine, kar je v skladu z ekonomsko in javnofinančno teorijo.