Is there Something as an Ex-Yugoslavian HRM Model? – Sticking to the Socialist Heritage or Converging With Neoliberal Practices - Pološki Vokić, Nina; Kohont, Andrej; Slavić, Agneš (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
V prispevku se ukvarjamo z vprašanjem, ali obstaja post-jugoslovanski model menedžmenta človeških virov (MČV), ki združuje značilnosti Zahoda z elementi etničnosti, odprtega socializma in samoupravljanja. V empiričnem delu na temelju podatkov Cranet analiziramo 341 podjetij iz Hrvaške, Slovenije in Srbije. Ključne značilnosti MČV v obravnavanih državah nekdanje Jugoslavije so: vloga MČV kot strateškega partnerja je še zanemarjena, vseprisotna je miselnost o potrebni skrbi za vse, vrednost upravljanja uspešnosti ni v celoti prepoznana, zaposlitev za polni delovni čas je prevladujoča in sindikati so obdržali pogajalsko moč. Čeprav je 30 indikatorjev pokazalo na posebnosti menedžmenta človeških virov na prostoru nekdanje Jugoslavije, teoretiziran hibridni sistem menedžmenta človeških virov ni bil razkrit.