Statistical Analysis of the Development Indicators’ Impacts on E-Commerce of Individuals in Selected European Countries - Dumičić, Ksenija; Skoko Bonić, Ivana; Žmuk, Berislav (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Namen tega prispevka je analizirati vpliv kazalnikov ravni razvoja na e-trgovino, tj. na spletni nakup posameznikov v izbranih evropskih državah leta 2013. V analizo vključene spremenljivke so standardizirane. Najprej je bila na podlagi devetih spremenljivk opravljena analiza glavnih komponent z rotacijo Varimax; dobljena faktorja sta uporabljena kot regresorja v multipli regresijski analizi. V regresijskem modelu je pri obeh dobljenih faktorjih – novih spremenljivkah, ki izražata blaginjo, osveščenost in investiranje v izobraževanje in IT-infrastrukturo (faktor 1) in znanje in veščine na področju IT prisotna velika statistična značilnost. Oba dejavnika kažeta pozitivno korelacijo s spletnim nakupom posameznikov. Nov prispevek tega članka sta vključitev in analiza distribucij in vplivov devetih neodvisnih spremenljivk, ki tvorijo dva različna faktorja, ki vplivata na e-trgovino.