International Environment: Recovery and Resolution Regimes as the Pillar of the Banking Union - Festić, Mejra (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Namen članka je predstaviti možne oblike reševanja bank v evro sistemu in izpostaviti odprta vprašanja glede dodatnih kapitalskih blažilnikov ter vrednotenja aktive po Direktivi okrevanja in reševanja bank (BRRD). Orodje za reševanje bank s sredstvi upnikov je orodje za odpis ali pretvorbo podrejenih obveznosti z namenom ponovne vzpostavitve kapitalske ustreznosti. Pri vrednotenju aktive se določi znesek absorpcije izgub za ponovno vzpostavitev sposobnosti preživetja institucije in kapitalske ustreznosti. Orodje premostitvene banke ponuja pristojnemu organu za reševanje večje pristojnosti za prestrukturiranje. Prodaja aktive je dejansko oblika orodja premostitvene banke, ki omogoča organu za reševanje, da prenese sredstva in obveznosti investitorjem. Orodje za ločevanje sredstev se uporablja vedno v kombinacija z drugim orodjem. Instrument za odpis ni orodje za reševanje in vpliva na lastniški kapital, medtem ko se orodje konverzije nanaša na sredstva upnikov in obsega podrejene in hibridne instrumente. V nacionalni zakonodaji je mogoče vzpostaviti dodatna orodja za reševanje, če so ta orodja združljiva z načeli direktive reševanja bank in nacionalne zakonodaje pri podpiranju čezmejnega reševanja skupine. Izpostavlja se vprašanje prereguliranosti bank in sposobnosti izpolnjevanja teh zahtev brez negativnih učinkov na gospodarstvo.