Influence of Company Size on Accounting Information for Decision-Making of Management - Horvat, Tatjana; Mojzer, Jožica (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Namen prispevka je prikazati pomembnost računovodskih informacij za najvišje poslovodstvo, zlasti v srednje velikih podjetjih. Vzorčenje je potekalo po naključnem načelu, po katerem smo izbrali 300 velikih in srednje velikih podjetij. Uporabili smo vprašalnik, ki je bil standardiziran in izveden na spletu. Dve hipotezi sta bili preizkušeni s hi-kvadrat testom in tabelo kontingence. V raziskavi v slovenskih velikih in srednjih podjetjih želimo ugotoviti, ali velikost podjetja vpliva na organizacijo kontrolinga v podjetju in ali so v velikih podjetjih vodje računovodstva pogosteje člani najvišjega poslovodstva kot pri srednje velikih podjetjih. Ugotovili smo, da obstaja povezanost med organizacijo določenega oddelka za kontroling in velikostjo podjetja ter da so velika podjetja pogosteje organizirala poseben kontroling oddelek kot srednje velika podjetja. Ugotovili smo tudi, da članstvo računovodij v najvišjem poslovodstvu podjetja ni povezano z velikostjo podjetja. Rezultati raziskave so uporabni za kontroling v srednje velikih podjetjih, kjer predlagamo, da je poslovodno računovodstvo v teh družbah del odločitev najvišjega poslovodstva.