Labour Supply and Inequality Effects of In-Work Benefits: Evidence from Serbia - Vujić, Sunčica; Ranđelović, Saša; Žarković Rakić, Jelena; Vladisavljević, Marko (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Nizka udeležba na trgu dela skupaj z visokoučinkovito davčno obremenitvijo nizkih ravni plač ustvarja plodna tla za vpeljavo ugodnosti zaposlenih v Srbiji. Naš članek ponuja vnaprejšnjo oceno dveh shem ugodnosti zaposlenih, ki sta usmerjeni k spodbujanju ponudbe delovne sile in bolj enaki porazdelitvi dohodka. Metodološki pristop kombinira mikrosimulacijski model na osnovi davkov in koristi z diskretnim modelom ponudbe dela. Naši rezultati kažejo, da bi lahko tako individualne kot družinske sheme ugodnosti zaposlenih znatno okrepile sodelovanje na trgu dela, četudi bi lahko družinske ugodnosti imele nespodbudne učinke na drugega prejemnika dohodka. Večina vedenjskih sprememb se zgodi med najrevnejšimi posamezniki z znatnimi redistributivnimi učinki.