Trade War between the USA and China: Impact on an Austrian Company in the Steel Sector - Scheipl, Thomas; Bobek, Vito; Horvat, Tatjana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Namen članka je podati informacije o trgovinski vojni med Kitajsko in ZDA. Članek analizira posledice trgovinskega spora, razpravlja o vplivu na avstrijsko podjetje v jeklarskem sektorju, daje pregled mogočih strategij, s katerimi lahko podjetja zmanjšajo negativne učinke carin, in razpravlja o strategijah, ki predstavljajo dobre izbire za podjetja v jeklarski industriji. Uporabljena metodologija obsega teoretično in empirično raziskavo, ki temelji na kvantitativni analizi, vključujoč intervjuje s strokovnjaki. Rezultati kažejo, da je bila trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA v popolnem zamahu do januarja 2020. Učinki ne zadevajo samo vključenih strani, temveč tudi druge, kot npr. Evropsko unijo. Podjetja lahko uporabijo različne strategije, da bi ublažila negativne učinke trgovinskih vojn. Najboljša strategija za podjetje temelji na njegovi strukturi, njegovih proizvodih in njegovih konkurentih. Članek prispeva nove vpoglede k obstoječi literaturi o trgovinski vojni med Kitajsko in ZDA in njenih učinkih, o strategijah za blaženje negativnih učinkov carin ter k razpravam o optimalnih strategijah za podjetja v jeklarski industriji.