The Model M Method and Its Contribution to a Socially Responsible Society - Hrast, Anita; Mulej, Matjaž (Naše gospodarstvo/Our economy, 2020)
Model M pomeni biti mlad in biti vzor drugim, kako inovativno najti zaposlitev ali ustvariti samozaposlitev ter tako postati in ostati aktiven državljan. IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti je v letih 2012–2018 realiziral projekt Model M Slovenija. Projekt se je začel v Podravju v letih 2012–2014 z majhnim zneskom denarja, ki ga je vložila lokalna skupnost (Mestna občina Maribor). Pozneje (v letih 2016–2018) je prerasel v nacionalni projekt, ki sta ga sofinancirala Evropski socialni sklad in Republika Slovenija. Namen projekta je bil mlade opolnomočiti z usposabljanjem, mreženjem, svetovanjem in aktivno udeležbo v družbi, da bi ustvarili lastne modele uspeha. V tem prispevku predstavljamo metodo Model M (mMM), ki smo jo razvili v okviru projekta Model M Slovenija, in njen družbeni vpliv na zaposlovanje mladih v Sloveniji. Z metodo povračila – donosnosti družbene naložbe (SROI), metodo za merjenje družbenega učinka, predstavljamo, kako so bila sredstva, vložena v prvotni lokalni pilotni projekt, pozneje na nacionalni ravni v okviru projekta Model M Slovenija desetkrat pomnožena. Izvirnost metode Model M (mMM), kot je predstavljena v tem prispevku, je njen potrebni celostni pristop k usposabljanju mladih v smislu osebne in družbene odgovornosti. mMM pospešuje (samo)zaposlovanje mladih in drugih brezposelnih oseb. mMM je ustvarila ekipa poslovnih strokovnjakov in raziskovalcev družbene odgovornosti. Njihov cilj je bil uveljaviti in razviti družbeno odgovornost, soodvisnost in potreben celostni pristop kot sistemsko vedenje, ki ga svetovno človeštvo predlaga v svetovalnem standardu ISO 26000.