Logo Shape and Color as Drivers of Change in Brand Evaluation and Recognition - Torbarina, Matia; Grgurić Čop, Nina; Jelenc, Lara (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Namen pričujoče študije je bil preveriti, če oblika in barva logotipa vplivata na čustveni in kognitivni odziv na nov logotip. V raziskovalnem delu študije smo preučili vpliv količine posamezne primarne barve na dojemanje logotipa. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 190 študentov, čigar ocene so bile uporabljene kot merila za opis logotipa. V študiji sta bili uporabljeni dve neodvisni spremenljivki, tj. oblika logotipa (abstraktna proti konkretni) in barva logotipa (izvirna barva proti sivinskim odtenkom). Rezultati so pokazali, da so logotipe v sivinskih odtenkih in logo- tipe konkretnih oblik bolje prepoznavali, medtem ko priljubljenost logotipa ni bila povezana z nobeno neodvisno spremenljivko. Opazili smo tudi, da je količina rdeče barve v logotipu negativno povezana, količina modre in zelene barve pa pozitivno povezana s prepoznavnostjo in priljubljenostjo logotipa. Izvajalci naj upoštevajo, da se dejavni- ki, ki vplivajo na kognitivni in čustveni odziv potrošnikov razlikujejo. Znanstveniki bi lahko razširili ugotovitve te študije glede vpliva količine posamezne barve v logotipu. To je ena prvih raziskav, ki je preučila vpliv barve logotipa na prepoznavnost znamke. Barvo je raziskovala s pomočjo porazdelitve količine posamezne primarne barve. Ra- ziskava je pridobila zunanjo veljavnost s pomočjo testiranja mlajše generacije v njenem značilnem okolju mobilnih telefonov.