The European Social Fund Supports the Reintegration of the Long-term Unemployed Individuals Aged 50+ Into the Labor Market - A Comparison of the Federal States in Austria - Kadri, Azra; Bobek, Vito; Horvat, Tatjana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Ta članek obravnava pomen Evropskega socialnega sklada (ESS) pri vključevanju naraščajočega števila dolgotrajno brezposelnih v starostni skupini 50+ na trg dela v zadnjih letih v Avstriji. Zastavljena so štiri raziskovalna vprašanja, ki obravnavajo osnove in prispevek ESS, možne vzroke dolgotrajne brezposelnosti in njihov odraz v številkah. V okviru kvalitativne metodologije so bili opravljeni intervjuji s strokovnjaki in izvedena študija primera. V okviru kvantitativne metode so bili ovrednoteni neobdelani podatki Javnega zavoda za zaposlovanje (AMS Avstrija) in avstrijskega statističnega urada. Ugotovljena je bila povezava med vsebinskimi ocenami teoretičnih pristopov, strokovno analizo in statističnimi podatki. Za boj proti dolgotrajni brezposelnosti v tej ciljni skupini je treba pravočasno ugotoviti vzroke in sprejeti ustrezne ukrepe za njeno preprečevanje.