The Impact of Macroprudential Policy Instruments on Financial Stability in Southern Europe - Lorenčič, Eva; Festić, Mejra (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Pričujoči članek predstavlja prispevek k obstoječim znanstvenim raziskavam na področju učinkov instrumentov makroprevidnostne politike na finančno stabilnost. V članku smo preverili sledečo hipotezo (H1): instrumenti makroprevidnostne politike (stroški izposojanja gospodinjstev; medbančna posojila, izražena kot odstotek vseh posojil; razmerje med posojili in depoziti; stopnja finančnega vzvoda; in stopnja solventnosti) pozitivno prispevajo k finančni stabilnosti, izraženi s stopnjo rasti posojil, v štirih južnoevropskih gospodarstvih (Grčiji, Italiji, Portugalski in Španiji) od zadnjega četrtletja 2010 do zadnjega četrtletja 2018. Naši empirični rezultati kažejo, da imajo trije instrumenti (od preučenih petih instrumentov makroprevidnostne politike) predvideni vpliv na stopnjo rasti posojil. Ti instrumenti so stroški izposojanja gospodinjstev; medbančna posojila, izražena kot odstotek vseh posojil; ter razmerje med posojili in depoziti. Po drugi strani stopnja finančnega vzvoda in stopnja solventnosti nimata pričakovanega vpliva na odvisno spremenljivko. Razen tega so v našem empiričnem modelu le tri od petih pojasnjevalnih spremenljivk statistično značilne. Iz tega sledi, da na podlagi razpoložljivih podatkov in rezultatov ne moremo niti potrditi niti zavrniti postavljene hipoteze (H1).