Engaging Economics and Traffic Engineering Students in Community Issues Using the MultiCreation Approach - Renata Petrevska Nechkoska; Koltovska Nechovska, Daniela; Angeleski, Marjan (Naše gospodarstvo/Our economy, 2021)
Učinkovite metode poučevanja naslednjih generacij pragmatičnih študentov in učiteljev se razvijajo v smeri veliko večje vključenosti na vseh straneh ter poskušajo povezati resnično življenje in akademsko okolje na številne inovativne načine. Naša teoretična podlaga temelji na principu trojne spirale, teoriji spirale z n-členi in inovacijskem trikotniku, vendar v multidisciplinarnem okolju ter na podlagi konkretnih primerov. Po uvedbi in potrditvi vsestranskega ustvarjalnega pristopa pri poučevanju/učenju za poslovno-akademsko sodelovanje, kjer so različne discipline, različni profili študentov, profesorjev in menedžerjev prevzeli različne vloge pri obravnavi ustreznih poslovnih vprašanj, smo želeli razširiti to uporabo tudi izven poslovnega sveta - na družbene probleme. Obdržali smo učenje na podlagi konkretnih primerov in sodelovalno učenje, vendar smo problem preusmerili v prometno varnost otrok v osnovnih šolah - vključujoč ekonomska, projektna, vodstvena, logistična, regulativna vprašanja in vprašanja glede upravljanja ter prometnega načrtovanja. Z vključitvijo dveh osnovnih šol, sodelovanjem z njihovimi ravnatelji, svetovalnimi skupinami in učitelji ter otroki in starši v dveh različnih mestih smo želeli zainteresiranim stranem zagotoviti popolne raziskave, načrtovanje in izobraževanje, tako da bi šole lahko predale dokumentacijo ustreznim občinskim organom, ki so pristojni za ukrepanje. Sodelujoči študenti so prihajali z dveh fakultet - ekonomske fakultete in fakultete za prometno inženirstvo, vodili pa so jih trije univerzitetni profesorji na področju vodenja projektov ter osnovnih in naprednih tehnik upravljanja prometa. Komponente kombiniranega učenja so potekale, kot je predpisano v vsestranskem ustvarjalnem pristopu, med dvema semestroma dveh študijskih let s kombiniranimi protiukrepi ter rešitvami. Vsestranski ustvarjalni pristop ima izboljšane komponente in potek dela, njegova učinkovitost pa je potrjena v okolju več zainteresiranih strani pri neposrednih in posrednih udeležencih izobraževanja.