Board Structure and Bank Performance: The Mediating Role of Intellectual Capital - Nikolić, Jelena; Erić Nielsen, Jelena; Peković, Jelena (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Intelektualni kapital v dobi znanja je strateška pridobitev strukture upravnega odbora, ki vodi k izboljšanju dela podjetja in doseganju njegovih ciljev. Cilj te študije je razviti strukturni model, ki povezuje korporativno upravljanje, intelektualni kapital in finančno uspešnost bančnega sektorja. Korporativno upravljanje je zasnovano z upravnim odborom kot glavnim notranjim mehanizmom korporativnega upravljanja, ki se meri z velikostjo upravnega odbora, številom neodvisnih članov upravnega odbora in številom žensk v upravnem odboru. Intelektualni kapital je v tem modelu posrednik, njegova učinkovitost pa se izračuna z modelom intelektualnega koeficienta dodane vrednosti (VAIC), medtem ko se finančna uspešnost bank meri z donosnostjo sredstev (ROA) in donosnostjo kapitala (ROE). Rezultati študije, izvedene v 22 srbskih bankah med letoma 2015 in 2019, kažejo, da imata velikost upravnega odbora in število neodvisnih članov upravnega odbora statistično značilen vpliv na intelektualni kapital (IC), ni pa vpliva na celotna sredstva (ROA). Število žensk v upravnem odboru nima statistično značilnega vpliva niti na ROA niti na ROE. Ugotovitve kažejo tudi, da ima intelektualni kapital (HCE, SCE, CEE) pomembno posredniško vlogo v odnosu med strukturo upravnega odbora in uspešnostjo banke. Rezultati te študije bodo pomembno prispevali k nadaljnjemu vlaganju v intelektualni kapital kot najmočnejšim členom pri doseganju pozitivnih učinkov na uspešnost bank.