Internalizacija eksternih učinkov: Razprave / Discussions - Maurič, Ervin (LeXonomica, 2021)
Trajnostni razvoj bo verjetno ključno vprašanje 21. stoletja, saj vsebuje tri glavne, med seboj povezane cilje: ekonomsko prosperiteto, kakovostno okolje in socialno pravičnost. Do sedaj nobeden od uveljavljenih družbenih vzorcev ni uspel navedenih treh ciljev izpolniti hkrati. Ob sedanji finančni in globalni krizi se je izkazalo, da tudi danes uveljavljeni model ni sposobenuskladiti ekonomske učinkovitosti, socialne pravičnosti, ekološko sonaravnanega razvoja, kulturne različnosti ipd. V tej razpravi se bomo posvetili problemom ohranjanja naravnega okolja kotnujnemu pogoju sonaravnega trajnostnega razvoja. Ukvarjali se bomo predvsem z načini omejevanja negativnih zunanjih vplivov ...
Keywords: internalization; external effects; pollution; emissions; charges; taxes