Odločba Sodišča EU v zadevi Electrosteel Europe proti Edil Centro - Prevozne klavzule in mednarodna pristojnost v pogodbenih zadevah: Odločbe s komentarji / Decisions with Commentaries - Keresteš, Tomaž; Repas, Martina (LeXonomica, 2012)
Sodišče EU je 9. junija 2011 izdalo odločbo v zadevi Electrosteel Europe proti Edil Centro v zvezi z interpretacijo člena 5(1)(b) Uredbe št. 44/2001 o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah3 oz. Bruseljski uredbi I (v nad.: Uredba 44/2001), ki določa pravila glede določitve mednarodne pristojnosti sodišč držav članic EU v pogodbenih zadevah, in sicer v primeru, ko je predmet pogodbe prodaja blaga oz. opravljanje storitev . Gre za eno od specialnih oz. alternativnih pristojnosti, ki odpira številna vprašanja v teoriji in praksi, zaradi česar jo lahko uvrstimo med najbolj težavne določbe v Uredbi 44/2001.