Sklepni predlogi generalne pravobranilke Kokott v zadevi Mickelsson in Sodba velikega senata Sodišča v zadevi Komisija proti Italiji - Prost pretok blaga in nacionalna pravila o omejitvi načinov uporabe blaga: Odločbe in komentarji / Decisions and Commentaries - Hojnik, Janja (LeXonomica, 2021)
Člen 34 Pogodbe o delovanju EU (prejšnji člen 28 PES; v nadaljevanju: PDEU) prepoveduje količinske omejitve in vse ukrepe z enakim učinkom letem na uvoz blaga znotraj EU. Medtem ko se količinskih omejitev države članice v praksi niso posluževale, so za omejevanje pretoka blaga pogosto uporabljale ukrepe z enakim učinkom. Slednje je Sodišče (pred Lizbonsko pogodbo Sodišče ES) zelo široko razlagalo, začenši z zadevo Dassonville,1 v kateri je pojasnilo, da je treba za ukrepe z enakim učinkom ...