Raziskovanje različnih oblik razvoja majhnih mest v srednji in vzhodni Evropi - Máté, Éva; Trócsányi, András (Revija za geografijo, 2025)
Raziskovanje malih mest predstavlja pomemben del urbane geografije. Ker gre za prehodni tip naselja med mestnimi in podeželskimi krajinami, je pomembno opredeliti vloge malih mest glede na gospodarstvo, storitve in infrastrukturo, rekreacijo ter njihovo reprezentacijo in identiteto. V tem članku podajamo vpogled v raziskovanje malih mest v srednji in vzhodni Evropi ter širše na podlagi poletne šole iz leta 2024 in s poudarkom na spreminjajočih se razvojnih poteh malih mest.
Keywords: majhno mesto; srednja in vzhodna Evropa; razvoj