Srednjeevropsko majhno mesto: interpretacije, izzivi in odpornost na Madžarskem - Pirisi, Gábor; Berkecz, Balázs; Enkhtamir, Nomin; Merza, Péter; Trócsányi, András; Máté, Éva (Revija za geografijo, 2025)
Majhna mesta so dolgoročno stabilni elementi urbane mreže z uveljavljenimi bivanjskimi in storitvenimi funkcijami. Geografske raziskave so jih pogosto zanemarjale, zato določena konceptualna vprašanja zahtevajo pojasnitev. Zlasti v državah z nizko stopnjo urbanizacije imajo majhna mesta pomembno vlogo pri preobrazbi in modernizaciji podeželskih območij. Vendar pa vse bolj globalni obseg gospodarskih in družbenih procesov predstavlja velik izziv za njihove tradicionalne funkcije in vpliva na njihov razvojni okvir. V tem spreminjajočem se kontekstu postaja ključna sposobnost prožnosti majhnih mest – opredeljena kot odpornost. Poleg izzivov globalizacije prispevek obravnava tudi model kognitivne odpornosti, ki bi lahko služil tudi kot osnova za novo prakso pri prostorskem načrtovanju.
Keywords: mala mesta; globalizacija; reindustrializacija; odpornost; Madžarska