Krčenje majhnih mest v Srbiji: razvojni izzivi in priložnosti prostorske politike - Ljubenović, Milica (Revija za geografijo, 2025)
Srbske teritorialne politike so v času socializma aktivno podpirale majhna mesta in s tem spodbujale njihov razvoj. Toda  prehod v postsocialistično obdobje je prineslo družbeno-politične spremembe, gospodarsko prestrukturiranje in depopulacijo. Kasnejše teritorialne politike so večinoma zanemarile razvoj majhnih mest, kar je povzročilo krčenje urbanih območij po večjem delu države. Prispevek obravnava razvojne izzive, s katerimi se soočajo majhna mesta v Srbiji, pri čemer se osredotoča na njihov trenutni položaj v okviru nacionalne prostorske politike in prostorskega načrtovanja. Na podlagi evropskih prostorskih politik in teoretičnih spoznanj raziskava 1) opredeljuje glavne ovire za razvoj majhnih mest, ki se krčijo, ter 2) ugotavlja možnosti za izboljšanje politik. Med ugotovitvami je izpostavljena potreba po bolj ciljno usmerjenem in strateško usklajenem okviru politik za oživitev majhnih mest v Srbiji.
Keywords: majhna mesta; krčenje mest; Srbija; prostorska politika; urbanistična politika