Od filozofije k praksi: Città Slow in načrtovanje zelenih površin v majhnih urbanih skupnostih - Jaszczak, Agnieszka (Revija za geografijo, 2025)
Ta članek preučuje filozofijo in načela gibanja Città Slow (počasno mesto), ki spodbuja premišljen in uravnotežen življenjski slog v manjših urbanih okoljih. Raziskuje, kako mesta po svetu sprejemajo ta načela za krepitev identitete skupnosti, ohranjanje lokalnih tradicij in spodbujanje okoljske ozaveščenosti. Študija se osredotoča na nadlokalni program revitalizacije v izbranih mestih v regiji Warmia in Mazury na Poljskem ter izpostavlja projekte javnih prostorov, ki sledijo vrednotam gibanja. Posebna pozornost je namenjena vlogi zelenih površin v urbanističnem načrtovanju, saj zelena infrastruktura izboljšuje estetiko, krepi družbeno povezanost in povečuje okoljsko odpornost. Članek ponuja vpogled v praktične koristi uporabe načel gibanja Città Slow pri trajnostni urbani revitalizaciji.
Keywords: Città Slow; trajnostni urbanizem; revitalizacija javnega prostora; zelena infrastruktura; identiteta skupnosti; nadlokalni program revitalizacije