Primerjalna analiza jakosti in smeri podnebnih sprememb v Evropi od pliocena do antropocena - Ivajnšič, Danijel; Donša, Daša (Revija za geografijo, 2025)
Razumevanje paleo-podnebnih sprememb na Zemlji je ključno za pripravo globalnih podnebnih modelov, ki napovedujejo podnebje v 21. stoletju, hkrati pa te spremembe predstavljajo pomembno gonilo recentnih vzorcev biodiverzitete. V prispevku z vektorsko analizo (CVA) obravnavamo spremembe povprečne letne temperature zraka in količine padavin v Evropi na podlagi baz PaleoClim in CHELSA, od pliocena do konca 21. stoletja. Osredotočamo se na regionalne podobnosti in razlike v jakosti in smeri sprememb. Rezultati poudarjajo naravno dinamiko podnebja in služijo kot umeritev za napovedi prihodnjih sprememb, ki so osnova za trenutne in prihodnje prilagoditvene strategije v Evropi.
Keywords: povprečna letna višina padavin; povprečna letna temperatura zraka; Change Vector Analysis (CVA); Non-metric Multi-Dimensional Scaling (NMDS); Paleoclim; CHELSA