Novi izzivi za trajnostni razvoj podeželja v 21. stoletju (4. del) - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2010)
Razmerje med podeželskimi in mestnimi območji se v svetu zelo razlikuje. Na nekaterih območjih, zlasti v Evropi, je razlika med podeželjem in mestom vse bolj zabrisana. To velja zlasti za podeželska območja v bližini mestnih središč, kjer poteka proces povezovanja podeželskega in mestnega prostora. Tako se številna podeželska območja, ki imajo koristi od večje interakcije z bližnjimi mestnimi območji in/ali od vse bolj raznolike gospodarske osnove, soočajo tudi z izzivi izgube svojih podeželskih značilnosti in identitete. Hkrati se bolj oddaljena podeželska območja z nizko gostoto prebivalstva in težjim gospodarskim razvojem soočajo z vse večjo dihotomijo med podeželjem in mesti. V naslednjem desetletju bodo mestne aglomeracije imele koristi od trenutnih gospodarskih in demografskih trendov, medtem ko se številna oddaljena podeželska območja soočajo z vse večjimi težavami in potrebami po boljšem izkoriščanju svojega ozemeljskega potenciala.