Turistični potenciali izbranih srednjeveških trdnjav v Bosni in Hercegovini - Mirić, Ranko; Drešković, Nusret; Avdić, Boris; Nezirović, Senada (Revija za geografijo, 2017)
Srednjeveška dediščina je v okviru kulturno-zgodovinskega turizma v Bosni in Hercegovini pogosto zapostavljena, vendar praksa drugih evropskih držav kaže, da je ta segment zgodovine mogoče izkoristiti na zelo visoki ravni. To je povezano predvsem z velikimi objekti v obliki trdnjav, ki imajo praviloma dominanten položaj nad okolico. V Bosni in Hercegovini je takšnih utrdb veliko (več kot sto), ki pričajo o burni srednjeveški preteklosti. Dejstvo je tudi, da je veliko število takšnih objektov v neustreznem stanju, obstajajo pa tudi taki, ki bi lahko ali že imajo svojo turistično funkcijo. V okviru tega prispevka so bili analizirani štirje primeri srednjeveških utrdb v Bosni in Hercegovini - dve v dolini reke Bosne in dve v severovzhodni Bosni - z vidika njihove turistične privlačnosti in stopnje valorizacije. Metodologija v tem prispevku temelji na podrobni empirični raziskavi, opravljeni z zelo obsežnim terenskim opazovanjem, z uporabo kombinirane kvalitativne in kvantitativne primerjalne metode turistične valorizacije. Posebna metoda, uporabljena v članku, je temeljila na uporabi kartografskih modelov GIS za ustrezen prostorski prikaz preučevanih objektov.
Keywords: srednjeveške utrdbe; Vranduk; Doboj; Zvornik; turistična valorizacija