Tanjšanje stratosferskega ozona: zahtevno ohranjanje za svetovno skupnost s posebnim poudarkom na Eritreji - Afsar Alam, Mohammad (Revija za geografijo, 2016)
Čeprav so osnovne potrebe ljudi na prvem mestu, sta enako pomembna tudi zdravje in kakovost okolja. Okoljska vprašanja temeljijo na številnih in različnih stvareh. Ena od njih je tanjšanje stratosferskega ozona v ozračju. Ozonska plast je ključnega pomena za življenje na Zemlji, saj deluje kot filter za UV-sevanje, ki ima lahko hude posledice za zdravje ljudi in zemeljsko okolje. Po ocenah vsak enoodstotni upad ozonske plasti povzroči povečanje intenzivnosti ultravijolične svetlobe na zemeljski površini za dva odstotka. Znani učinki izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom vključujejo večjo pojavnost kožnega raka in očesne katarakte pri ljudeh ter manjši pridelek živil, kot so grah, fižol, buče in soja. Fitoplankton, majhne enocelične rastline v oceanu, ki so osnovna hrana za lignje, ribe, tjulnje in kite, so prav tako občutljive na ultravijolično sevanje. Tanjšanje ozonskega plašča je danes ena glavnih težav v svetu. V zvezi s tem vprašanjem sta bila organizirana dva pomembna sestanka, znana kot Montrealski protokol in Dunajska konvencija. Večina držav sveta je vključena v Montrealski protokol in Dunajsko konvencijo. Tudi Eritreja je del Montrealskega protokola in Dunajske konvencije. V tem dokumentu je bil v bistvu narejen poskus, da se pokaže zaskrbljenost sveta na splošno in zlasti Eritreje glede ohranitvenih ukrepov, sprejetih za zmanjšanje ozonske plasti. Raziskovalna naloga poudarja tudi globalni problem snovi, ki tanjšajo ozonski plašč (ODS) in se sproščajo iz različnih industrijskih panog in posebnih virov. Poleg tega študija vključuje tudi obstoj naravno nastale ozonske luknje na polarnih območjih.
Keywords: ozonska plast; tanjšanje; klorofluoroogljikovodiki; okolje