Dinamika in diverzifikacija načinov preživljanja na obrobju mesta Aligarh, U.P., Indija - Khan, Nizamuddin; Rehman, Anisur; Salman, Mohd. Sadiq (Revija za geografijo, 2012)
Mestno obrobje je območje na meji med mestom in podeželjem, ki se nenehno premika navzven kot odziv na širjenje mest. To je območje družbeno-gospodarskega prehoda, ki doživlja dinamiko v vzorcu preživljanja ljudi. Zemljiški viri, ki se uporabljajo v okviru različnih pridelovalnih sistemov, ki podeželskemu prebivalstvu zagotavljajo preživetje, se zmanjšujejo zaradi vse večjega povpraševanja po zemljiščih za nekmetijsko rabo. Upadanje kmetijske dejavnosti na mestnem obrobju je povzročilo diverzifikacijo in strukturne spremembe v načinu preživljanja. Izpostavljenost mestnemu načinu življenja in množičnim medijem povzroča duševno preobrazbo mladih na mestnem obrobju. Bolj se nagibajo k kmetijskim sistemom z dodano vrednostjo in nekmetijskim dejavnostim v sekundarnih ali terciarnih sektorjih. Dinamika družbeno-gospodarskih okolij na mestnem obrobju je predstavljala izzive za varnost preživljanja, zaposlitvene možnosti ter trajnost obstoječega kmetijskega sistema in okolja na tem območju. Pričujoča študija analizira vpliv širjenja mest na strukturne spremembe v vzorcu preživljanja ljudi različnih družbenoekonomskih okolij in diverzifikacijo kmetijskih sistemov na mestnem obrobju mesta Aligarh v zadnjih 20 letih. Študija temelji na primarnih podatkih, pridobljenih s terensko raziskavo v petih vaseh na mestnem obrobju mesta. Študija razkriva, da se je mesto Aligarh od leta 1990 razširilo vsaj trikrat. a območju občine je veliko število vasi, vendar podeželske gospodarske dejavnosti, kot sta poljedelstvo in živinoreja, še vedno obstajajo v obliki mestnega zelenjadarstva in mlekarstva, ki ga izvajajo domačini in priseljenci iz drugih delov okrožja. Na mestnem obrobju je prišlo do dinamike in diverzifikacije virov preživljanja. Študija razkriva, da se približno 20 odstotkov anketirancev ukvarja samo s kmetijstvom. Drugi pomemben vir preživljanja je živinoreja, kmetijska predelava, trgovina na drobno in sorodne storitve. te strukturne spremembe v načinu preživljanja so povzročile družbeno, gospodarsko in okoljsko nestabilnost.
Keywords: urbano obrobje; preživljanje; kmetijski sistem